26.04.2022. tajnica Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo gđa Melita Požgaj prisustvovala je  Javnoj raspravi na temu ” OTUĐENJE DJECE OD RODITELJA-KAKO SPRIJEČITI?”

Javnu raspravu je organiziralo Prvo dječje veleposlanstvo u svijetu – Megjashi iz Makedonije, a poziv našoj udruzi je uslijedio od kolega iz udruženja  ,,Центар за рамноправно родителство – Децата пред сè“ – “Centar za ravnopravno roditeljstvo-Djeca prije svega”. 

Povod organiziranje javne rasprave je obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o roditeljskom otuđenju kojim se svakog 25.travnja nastoji upozoriti da je otuđenje (djeteta) od roditelja je proces i posljedica psihološke manipulacije djeteta, koje pokazuje neopravdani strah, nepoštovanje ili neprijateljstvo prema roditelju i/ili drugim članovima obitelji. To je prepoznatljiv i raširen oblik PSIHOLOŠKOG ZLOSTAVLJANJA I NASILJA U OBITELJI NAD DJETETOM I ODBAČENIM ČLANOVIMA OBITELJI, koje se javlja skoro isključivo u slučajevima rastave ili razvoda , koji potkopava osnovna načela Opće deklaracije o pravima čovjeka i Konvencije o pravima djeteta.

Dan svjesnosti o roditeljskoj otuđenosti dio je globalne kampanje podizanja svijesti koja ima za cilj usredotočiti se na pitanje otuđenja od roditelja. Dan je usmjeren na podizanje svijesti među građanima, državnim službenicima, uključujući suce, policijske uprave, pružatelje usluga mentalnog zdravlja, odvjetnike, obitelj, prijatelje kao i agencije za zaštitu djece kako bi razumjeli o otuđenju od roditelja koje postaje sve veći problem.
Sa svjesnošću dolazi obrazovanje, a s obrazovanjem dolazi i moć da se zaustavi mentalno i emocionalno zlostavljanje djece. 
Na Javnoj raspravi sudjelovali su brojni stručnjaci iz Regije. 
 
 
 

Podijelite na društvenim mrežama: