Nastavno na poziv i upit novinarke Slobodne Dalmacije  Katarine Marić Banje predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo dao je izjavu u članku koji je izašao dana 20.01.2021. 

Cijeli članak može se pročitati na linku : 

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zivotna-bitka-34-godisnjeg-oca-iz-splita-oteo-sam-sina-i-spasio-ga-zlostavljanja-psihologinja-je-razgovarala-s-djetetom-policija-provodi-izvide-1072186?fbclid=IwAR06VdQ2_ApDtt0UW0pXggu6KM3jSl0IV7ac4p04isjD_2XU8EdgrA1bt74

Prenosimo izjavu predsjednika HURR-a Olivera Čanića : 

“RAVNOPRAVNOSTI NEMA

U Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo su upoznati s nizom sličnih situacija.

– Ne ulazeći u detalje konkretnog slučaja moram naglasiti da se pravomoćne sudske odluke u pogledu zaštite djetetovih prava moraju poštovati i provoditi, roditelji su obvezni postupati po njima. Ako za vrijeme postojeće sudske odluke dolazi do kršenja djetetovih prava u smislu onemogućavanja osobnih odnosa s roditeljem ili bilo kojeg drugog neadekvatnog postupanja prema djetetu, takve radnje odmah treba prijaviti nadležnom centru za socijalnu skrb i policiji.

Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo, gotovo na dnevnoj bazi, javljaju se roditelji, većinom očevi, nezadovoljni brzinom i načinom postupanja nadležnih institucija od centara za socijalnu skrb do sudova. Najveći dio njihovih pritužbi odnosi se na dvostruke kriterije: jedni kriteriji za majke, drugi za očeve, a za djecu nikoga nije briga.

Mi u Udruzi smatramo ključnim da se u predmetima obiteljsko-pravne zaštite dijete stavi u fokus i sagleda njegova perspektiva, a ne, kao što je sada nerijetko slučaj, da je dijete samo objekt odnosa roditelja. Tijekom više od 11 godina postojanja udruge, nakon tisuća poziva, e-mailova, razgovora s roditeljima i članovima obitelji iz cijele Hrvatske evidentno je da se krše prava djece na oba roditelja.

Između ostalog ključno je i napraviti izmjene postojećeg Obiteljskog zakona kojima bi se omogućilo provođenje podjednakog vremena djeteta sa svakim od roditelja već na prijedlog jednog roditelja. Tako uvodimo dodatni mehanizam kojim bi prevenirali situacije u kojima postoji sumnja na obiteljsko nasilje i povredu prava djeteta – kazao nam je Oliver Čanić, predsjednik Udruge. ”

 

 

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: