21.12.2021. u sklopu projekta “ODABRALI MAME I TATE” otvorena je info točka u MO Horvati-Srednjaci u Zagrebu. 

Zahvalni smo Gradu Zagrebu koji nam je omogućio privremeno korištenje prostorije u MO Horvati-Srednjaci u kojima u točno određene dane u tjednu po sklopljenom Ugovoru koristimo divan, topao i funkcionalan prostor za naše sastanke, druženja, medijske istupe a što je najvažnije za provedbu radionica u sklopu projekta ODABRALI MAME I TATE

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo od 01.12.2021. do 31.03.2022. godine provodi projekt “ODABRALI MAME I TATE” kojem je cilj unapređenje i zaštita prava djece te osnaživanje kapaciteta i podrška obitelji. 

Ravnopravnim roditeljstvom potičemo razvoj demokracije i učimo djecu kako da budu dobri ljudi i u budućnosti dobri roditelji. Naš rad temelji se na 12-godišnjem iskustvu te na stručnim publikacijama koje potvrđuju važnost ravnopravnog roditeljstva za pravilan psihofizički razvoj svakog djeteta.

Statistički pokazatelji ukazuju na to da se u Hrvatskoj svaki treći brak raspada i zavisno od godine broj razvedenih brakova kreće se od 5000 – 7000. Procjenjuje se da u postupcima razvoda svake godine sudjeluje cca 5000 djece.

O važnosti oba roditelja u odgoju djece i o ravnopravnom roditeljstvu postoji niz istraživanja te znanstvenih i stručnih radova. Primjer su nam pozitivna iskustva iz europskih zemalja na koja se uvijek pozivamo.

Zajednički odgoj kroz aktivno sudjelovanje oba roditelja – stvara sretniju djecu koja kasnije izrastaju u zdrave i psihički stabilne osobe.

Razvod roditelja je jedna od najintenzivnijih stresnih situacija za dijete. Kao mogući negativni učinci roditeljskog sukoba tijekom razvoda na dijete su: izražena agresivnost, impulzivnost, anksioznost, samooptuživanje, potreba za kontrolom situacije, nisko samopouzdanje, slabije socijalne vještine, psihosomatika, regresivno ponašanje, poteškoće u ponašanju, emocionalne teškoće – nesigurnost, smetnje u regulaciji osjećaja.

Pojačana nesigurnost, problemi oko viđenja djece, ugroza egzistencije roditelja koji su se pojačali u vrijeme pandemije a kasnije i potresa znak je svima nama da je obiteljima potrebno pružiti pomoć.

Zato smo odlučili provesti projekt ODABRALI MAME I TATE kojem je cilj jačanje roditeljskih kompetencija i time unaprijediti i zaštiti prava djece te osnažiti kapacitete obiteljima i pružiti im podršku.

 

Projekt “ODABRALI MAME I TATE” je financiran iz proračuna Grada Zagreba.
“Sadržaj svih publikacija u isključivoj je odgovornosti HURR-a i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba”
 

Sve obavijesti o radionicama, edukativnoj, savjetodavnoj i psihosocijalnoj pomoći bit će pravovremeno dostupne na web stranici i fb stranici Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo. RADIONICE SU BESPLATNE. 

Voditeljica projekta : gđa Melita Požgaj

Mjesto provedbe projekta je Grad Zagreb, s time da će se savjetodavna pomoć putem mailova i telefona pružiti korisnicima iz cijele Hrvatske. 

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: