17.01.2023. u sklopu projekta “ODABRALI TATE – ravnopravno roditeljstvo najbolji interes djece” otvorena je info točka u knjižnici Voltino u Zagrebu. 

Voltino je stari zagrebački kvart u kojem svakodnevno raste broj stanovništva. U njemu su uz sve popratne objekte nalazi  Osnovna škola Voltino,  dječji vrtić Zvončić , Strojarska tehnička škola Frana Bošnjakovića i Tehničko veleučilište u Zagrebu. 

Knjižnica Voltino osnovana je 20. veljače 1980. kao ogranak Knjižnice Tina Ujevića u naselju Voltino te uz posudbu knjiga pruža i razne sadržaje korisnicima :

  • Na Informativno–posudbenom odjelu organiziraju se izložbe knjiga, likovne izložbe u izlozima knjižnice i na panoima, promocije, susreti …
  • Čitaonica za odrasle koristi se kao čitaonica dnevnog tiska i kao studijska čitaonica. U čitaonici je smještena referentna zbirka enciklopedije, leksikoni, rječnici, vodiči i razni priručnici
  • Na Odjelu za djecu i mladež održavaju se akcije za djecu i tinejdžere – (stalne i povremene) radionice, igraonice, izložbe likovnih radova, dramske i lutkarske predstave; povremeno se organiziraju programi za učenike osnovnih škola – predstavljanje knjiga i časopisa, kvizovi, predavanja, likovne radionice

Veseli nas suradnja sa knjižnicom Voltino  i svim djelatnicima i djelatnicama koji nam uvijek ulaze u susret i spremni su za suradnju. Uz info točku koju smo zajedno otvorili, dogovaramo aktivnosti u obliku izložaba, tribina i radionica koje ćemo zajednički organizirati u njihovom veselom, interaktivnom te nadasve ugodnom prostoru uz suradnju sa ljubaznim domaćinima.  

Projekt ODABRALI TATE  traje od 01.09.2022. do 30.06.2023. Svrha mu je poticanje očeva na veću uključenost u obiteljski život i aktivniju roditeljsku ulogu te na rodnu ravnopravnost unutar obitelji. Projekt se provodi na području Zagreba i Zagrebačke županije, no savjetodavna pomoć i podrška, putem telefona i interneta, pružati će se očevima u cijeloj Hrvatskoj. Vjerujemo da će se otvaranjem info točaka pružiti korisnicima osnovne informacije o projektu, o načinu kako da se pridruže brojnim aktivnostima te kako da potraže pomoć i podršku u Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo. 

Statistički pokazatelji ukazuju na to da se u Hrvatskoj svaki treći brak raspada i zavisno od godine broj razvedenih brakova kreće se od 5000 – 7000. Procjenjuje se da u postupcima razvoda svake godine sudjeluje cca 5000 djece.

O važnosti oba roditelja u odgoju djece i o ravnopravnom roditeljstvu postoji niz istraživanja te znanstvenih i stručnih radova. Primjer su nam pozitivna iskustva iz europskih zemalja na koja se uvijek pozivamo.

Zajednički odgoj kroz aktivno sudjelovanje oba roditelja – stvara sretniju djecu koja kasnije izrastaju u zdrave i psihički stabilne osobe.

 
 

Projekt “ODABRALI TATE”  financira Središnji državni ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2022. godinu. “Ovaj dokument izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta davatelja.”

Sve obavijesti o radionicama, edukativnoj, savjetodavnoj i psihosocijalnoj pomoći bit će pravovremeno dostupne na web stranici i fb stranici Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo. 

Voditeljica projekata  : gđa Melita Požgaj

Mjesto provedbe projekta je Grad Zagreb, s time da  se savjetodavna pomoć putem mailova i telefona pruža korisnicima iz cijele Hrvatske. 

Sve obavijesti o radionicama, edukativnoj, savjetodavnoj i psihosocijalnoj pomoći bit će pravovremeno dostupne na web stranici i fb stranici Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.

 

SVE RADIONICE SU BESPLATNE. 

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: