15.12.2023. u sklopu projekata “BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA “  otvorena je info točka u Knjižnici Knežija u Zagrebu.

Knežija je poznati zagrebački kvart u Gradskoj četvrti trešnkevka-jug. Knežija ima najdužu povijest među svim južno trešnjevačkim kvartovima. Pod imenom Horvati na tom se području nalazilo selo još u srednjem vijeku, a ono je krajem 19. stoljeća uključeno i u sastav grada Zagreba zajedno sa Predgradom Sava (tadašnjim naseljem oko Savske ceste). U 60-im godinama se gradi kompleks novih zgrada i novo naselje dobiva ime Knežija, a staro ime Horvati polako gubi na značaju i upotrebljava se samo za krajnji jug naselja oko Horvaćanske ceste. Na adresi Horvaćanska cesta 54 nalazi se MO Horvati Srednjaci gdje udruga godinama provodi svoje aktivnosti – edukacije, savjetovanja, sastanke, druženja.

Otvaranje Info točke u knjižnici Knežija je jako važno posebno za stanovnike kvarta koji tako na najbolji mogući način mogu naći sve informacije o projektu BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA

Projekt traje od  01.10.2023. do 29.02.2024.

Cilj projekta je unapređenje i zaštita prava djece, osnaživanje kapaciteta i podrška obitelji, zaštita prava i poboljšanje kvalitete života osoba starije životne dobi te poticanje

O važnosti oba roditelja i bliskih srodnika, posebno baka i djedova u odgoju djece i o ravnopravnom roditeljstvu postoji niz istraživanja. Zajednički odgoj kroz aktivno sudjelovanje oba roditelja te djedova i baka – stvara sretniju djecu koja kasnije izrastaju u zdrave i psihički stabilne osobe.

Pomoć koja će se pružati tijekom nadolazeća 4 mjeseca je:

–          Savjetodavna pomoć – Oliver Čanić, predsjednik HURR-a
–          Psihosocijalna pomoć – psiholog Bojan Klapčić
–          Grupe podrške – dipl.sociologinja Ines Kovačić, Udruga Životna linija
–          Kreativne radionice tai chi chuan  – Boro Ranitović, predsjednik udruge CENTAR DO

Projekt “BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA ” provodi uz financijsku potporu Grada Zagreba

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

Sve obavijesti o radionicama, edukativnoj, savjetodavnoj i psihosocijalnoj pomoći bit će pravovremeno dostupne na web stranici i fb stranici Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Voditeljica projekta  : gđa Melita Požgaj

Podijelite na društvenim mrežama: