01.10.2021. Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora održao je sjednicu sa temom ” IMA LI DISKRIMINACIJE NA TEMELJU SPOLA U PROCESU ODLUČIVANJA O OSTVARIVANJU RODITELJSKE SKRBI NAD DJECOM “

Osim članica Odbora i drugih saborskih zastupnica, u raspravi su sudjelovali i predstavnici Ureda pravobraniteljice za djecu, Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Županijskog suda u Zagrebu, Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Udruge B.a.b.e, Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo i Inicijative #SPASIME.

Oliver Čanić, predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo  : ” U postupcima obiteljsko-pravne zaštite ima diskriminacije na temelju spola. Najbolji pokazatelj da problem postoji su statistički pokazatelji Državnog zavoda za statistiku prema kojima se djeca u 78 % slučajeva povjeravaju majkama, očevima u 12 % slučajeva, a samo 9 % djece uživa u prednostima ravnopravnog roditeljstva. Tvrdnja da očevi nisu zainteresirani da im se djeca povjere na zajednički život jest demagogija kojom se nastoji relativizirati i prikriti pravi problemi. Sustav grčevito pokušava zadržati začuđujući dvostruki standard: na jednoj strani očekuje se od očeva da skrbe o djeci, kupaju ih, presvlače, igraju se, hrane ih, zajednički uče – i to je predivno, istovremeno kada se roditelji razvedu sustav šalje poruku djetetu da mu takav tata više ne treba. ”

 

https://sabor.hr/hr/press/priopcenja/odbor-za-ravnopravnost-spolova-raspravljao-o-pojavi-diskriminacije-na-temelju

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: