23.04.2021. predstavnici Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo bili su na prijamu u Uredu predsjednika Republike Hrvatske.

Sastanku su prisustvovali u ime  Ureda predsjednika Republike Hrvatske gđa Melita Mulić, savjetnica za ljudska prava i civilno društvo te Jadranka Žarković, savjetnica za odgoj i obrazovanje, a u ime HURR-a Melita Požgaj, tajnica te Hrvoje Jukić, odvjetnik i član Upravnog odbora Udruge.

Predstavnici Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo upoznali su savjetnice Predsjednika Republike sa radom udruge. Naglasili su kako je Udruga osnovana 2009. godine i jedina je udruga na području Republike Hrvatske koja se aktivno bavi zaštitom prava djece na oba roditelja nakon razvoda ili raskida veze te zagovara ravnopravno roditeljstvo kao najboji interes djece. Udruga je prepoznata kao relevantan predstavnik interesa djece i roditelja te je kao takva uključena u određene aspekte izrade javnih politika koji se odnose na prava djece, roditeljstvo odnosno obitelj. Član Upravnog odbora Udruge, odvjetnik Hrvoje Jukić bio je član radne skupine za izradu novog Obiteljskog zakona sve dok ta radna skupina nije raspuštena, a novi Obiteljski zakon u prosincu 2017. godine „preko noći“ povučen iz javne rasprave. Udruga je tada zagovarala ono što i dan danas zagovara, a to je da Zakon mora početi od pretpostavke da su roditelji jednaki i ravnopravni te da nakon razvoda dijete treba mamu i tatu podjednako u svom životu.

Na pitanje savjetnice gđe Mulić potvrdili su da je u Udruzi aktivno oko 40 volontera koji su prvenstveno roditelji, ali ima i djedova i baka iz cijele Hrvatske. Istaknuli su ponos na nagradu Volonterskog Oskara koju je 2020. godine kao važan doprinos volonterstvu u Gradu Zagrebu dobio član Udruge Zvonko Grgec.

Spomenute su tribine i okrugli stolovi koje je Udruga organizirala te je naveden dokumentarni film redatelja Arsena Oremovića, koji je snimajući životnu situaciju člana Udruge, dotaknuo temu manipulacije djetetom i otuđenje kao oblik psihiloškog zlostavljanja djece.

Predstavnici Udruge upoznali su savjetnice Predsjednika Republike s problemima kojima se susreću roditelji i obitelji u ostvarivanju ravnopravnog roditeljstva, o porastu nasilja nad djecom, te su dani prijedlozi o mogućim rješenjima.

Na kraju sastanka predstavnici Udruge zahvalili su na prijamu u Uredu predsjednika Republike, iskazali otvorenost za suradnju te zamolili za podršku u radu Udruge od strane savjetnica i samog Predsjednika Republike, a sve u zajedničkom cilju  zaštite prava djeteta .

 

Podijelite na društvenim mrežama: