Dan očeva obilježava se u 52 države, no na različite datume. Prvi zabilježeni Dan očeva održao se davne 1908. godine u SAD – u kada je u velikoj rudarskoj katastrofi život izgubilo 250 očeva koji su radili u rudniku. U Hrvatskoj dan kada slavimo očinstvo obilježavamo 19. ožujka, na sam dan Sv. Josipa

19.03.2023. Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo (HURR) pripremila je poseban zabavno-edukativni program i kvalitetan nedjeljni provod za cijelu obitelj. Partneri događanja bili su Domagoj Jakopovič Ribafish, predsjednik Udruge RokOtok  i Čisteći medvjedići koji su sudionicima, roditeljima i njihovim klincima, pomogli da zajedno očiste dječji park Srednjaci.

PROGRAM :

11:00 – 11:10 h  – pozdrav organizatora

11:10 – 11:20 h  – Mirjana Gaura „Tata“ i  „Zašto volim tatu“

11:20 – 11:30 h –  tata Juraj Petravić „Priče o obiteljima u svijetu životinja“

11:30 – 11:50 h – Domagoj Jakopović Ribafish –  RokOtok za sretniju budućnost djece

11:50 – 12:00 h  – Čisteći medvjedići – malo pričamo, puno se družimo a najviše čistimo

12:00 – 12:40 h  – čišćenje parkića

12:40 – 13:00 h  – dijeljenje nagrada, odjava programa

Moderatorica :  Melita Požgaj / tajnica Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo

 

Program je počeo u nedjelju 19.3.2023. u 11 sati u dječjem parku Srednjaci, ulaz je bio slobodan, a svim posjetiteljima omogućeno je  puno zabave, smijeha i sponzorskih poklona. U zanimljiv i raznovrstan program uvela nas je  mama Mirjana Gaura, književnica za djecu koja je pročitala svoje pjesme „Tata“ i „Zašto volim tatu“ iz knjige „Samo za tebe“.  Tata Juraj Petravić djeci je ispričao kako životinje osnivaju svoje obitelji i kako se zajedno brinu za potomke. Domagoj Jakopović Ribafish, kolumnist, novinar i gastro bloger, predsjednik Udruge RokOtok  podsjetio nas je na važnost kvalitetno provedenog vremena s djecom, zaštite okoliša, a podijelio je s nama i doživljaje i avanture s projekta RokOtok. A zatim su na scenu stupili Inicijativa Čisteći Medvjedići koji su izveli mali zabavni skeč te  sve sudionike poveli u čišćenje parka Srednjaci.

Za sve vrijeme trajanja aktivnosti djeca su na kreativnoj radionici crtala tate, obitelji, sve što ih je taj dan veselilo, te su njihovi crteži veselim bojama zavijorili u parku. 15.05.2023. za Dan obitelji bit će izloženi i na izložbi SRETNO DJETINJSTVO u knjižnici Voltino u Zagrebu. 

Akciju su podržali Mini mljekara „Veronika“,  Povrće i voće svemoguće, FED d.o.o., Up Rent, Optika Srednjaci, Sweet family torte i kolači i  drugi donatori  te mnogobrojni tate sa donacijama kojima su djeca na kraju programa nagrađena. Organizatori su podijelili 200-injak poklona, te je procjena da je Dan očeva veselo obilježilo više od 300 sudionika, većinom obitelji sa djecom, ne samo iz Zagreba i okolice, nego i iz drugih gradova Hrvatske. Dobru posjećenost možemo zahvaliti velikoj medijskoj praćenosti. Radio Sljeme je bio uz nas i reporterskim javljanjem direktno u emisiju prenio raspoloženje sa Srednjaka, a ekipa sa HRT-a je snimila kratki prilog koji je bio emitiran na Dnevniku u podne. Preko 20-ak različitih portala najavilo je aktivnost te je pozivnica naišla na dobar odaziv. 

Cijela aktivnost ne bi bila moguća uz veliki angažman i pomoć volontera, kojih se taj dan skupilo preko 30 i njima ide velika zahvala jer sve te aktivnosti bile bi nemoguće bez njihove svesrdne pomoći ne samo na taj dan, nego i danima prije u različitim organizacijskim aktivnostima. 

Velika zahvala i PR agenciji Imam Feeling i dragoj Miji Bednaž koja nas 2.godinu prati u našim aktivnostima. 

Većina objava u medijima može se vidjeti na web stranici udruge   https://ravnopravno-roditeljstvo.com/udruga-u-medijima

Obilježavanjem Dana očeva podržali smo očeve, ravnopravnost među roditeljima i snagu međusobnog pomaganja i podrške u odgoju djece. Zajedno možemo više: očistiti parkić, poboljšati društvo, stvoriti bolje sutra za sretniju budućnost naše djece.

Poruka za Dan očeva 2023. je: „Dragi tate, sretan vam Dan očeva i svaki dan u kojemu svojim trudom i radom doprinosite stvaranju i očuvanju sretnije budućnosti za našu djecu.“

 

         

Podijelite na društvenim mrežama: