Radionica ” Komunikacija između roditelja i djece”

Facebooktwitter

U četvrtak 13.01.2022. Ines Kovačić iz Udruge životna linija održala je putem Zoom platforme radionicu „Komunikacija između roditelja i djece“ u sklopu projekta ODABRALI MAME I TATE koji Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo provodi od 01.12.2021. do 31.03.2022. godine.

Predsjednik Udruge Životna linija Tin Pongrac prisutnima je kratko predstavio rad Udruge, te nakon teorijskog dijela zajedno s voditeljicom odgovarao na pitanja sudionika.

Na radionici su se definirali pojmovi komunikacije, govora, jezika te se naglasilo kako komunikacije nije samo prenošenje poruka već je i emocionalni proces.

Isto tako govor je svojstven samo čovjeku, a čovjek nikad ne bi naučio govoriti da ga ne stimulira okolina ili da je prepušten samom sebi. Jezik se, dakle, počinje oblikovati u socijalnim okvirima. Dijete kad počne gukati ili neartikulirano sricati, mora imati sugovornika koji govori i potiče ga na komunikaciju.

Kako bismo što bolje komunicirali s djecom, dobro je razumjeti  faze i procese kroz koje djeca prolaze pa je voditeljica upoznala sudionike s nekim od izazovnijih razdoblja u komunikaciji s djecom. Osim što dijete uči u komunikaciji s roditeljima, ono pamti, upija i uči obrasce ponašanja koje vidi u komunikaciji između roditelja. Zato u međusobnoj komunikaciji roditelja treba raditi na zdravim obrascima ponašanja kako bi se stvorilo zdravo komuniciranje u djece.

Aktivno slušanje je jedan od ključnih aspekata komunikacije. Sposobnošću predanog, aktivnog slušanja bez prekidanja, razumijevanje onoga što dijete govori, bez kritiziranja i moraliziranja roditelj pokazuje prihvaćanje i stvara se ozračje sigurnosti i povjerenja. Dijete treba odgajati autentično i iskreno.

Radionica je bila aktivna o čemu potvrđuje 31 sudionik koji je prisustvovao radionici. 

Poziv roditeljima, bakama i djedovima , te svima koji žele zaštiti prava djece te osnažiti kapacitete i biti podrška obitelji da nam se pridruže na aktivnostima projekta . 

SVE RADIONICE SU BESPLATNE

Projekt “ODABRALI MAME I TATE” je financiran iz proračuna Grada Zagreba.
“Sadržaj svih publikacija u isključivoj je odgovornosti HURR-a i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba”
 

Zajednički odgoj kroz aktivno sudjelovanje oba roditelja – stvara sretniju djecu koja kasnije izrastaju u zdrave i psihički stabilne osobe.

 

Odgovori