U petak 23. veljače 2024. u 18:00 sati u MO Horvati Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, Ines Kovačić iz Udruge Životna linija (partner u projektu) održala je četvrtu i zadnju grupu podrške u sklopu projekta „BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA“.

Kao i uvijek, sve je na početku pozdravila voditeljica projekta Melita Požgaj. Članovi su došli spremni na razgovor i već su i prije početka sami počeli dijeliti razne situacije, probleme, ali i vesele trenutke sa svojim unucima.

Voditeljica grupe podrške Ines Kovačić također je pozdravila, objasnila pravila funkcioniranja grupe te ih pozvala da slobodno nastave pričati i podijele s ostalima. Došli smo i do nekih novih situacija o kojima se još nije govorilo, a to su djeca koja imaju poremećaj iz spektra autizma. Član grupe je otvoreno podijelio kako se osjeća, kako se nosi sa situacijom, na koje je sve prepreke naišao, što je sam putem naučio, što mu je bilo najteže i kako se sa svime time uspio, i još uvijek uspijeva, nositi. Često se osjećao kao da se to samo njemu događa, da nema izlaza i da je izoliran od okoline. Pohvalio je grupe podrške koje su mu bile od velike pomoći, volio bi da se iste i nastave jer su mu ponekad bile jedino mjesto gdje se osjećao da je prihvaćen, da ima podršku i da nije sam. Grupe imaju mnoge prednosti, a neki od faktora terapijskog iskustva su ulijevanje nade, univerzalnost, pružanje informacija, altruizam, korektivno emocionalno iskustvo primarne obiteljske grupe, razvoj socijalnih vještina, grupna kohezija…

Grupna se terapija, u ovom slučaju grupa podrške, pokazala jako učinkovitom baš za osobe koje se suočavaju sa stigmom ili socijalnom izoliranosti.

Zato je važno konstantno raditi na sebi, educirati se, informirati, sudjelovati u raznim aktivnostima, ići na grupe podrške, individualne i grupne terapije, povezivati se i dijeliti iskustva i znanje kako bismo pomogli i sebi i drugima.

Projekt “BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA ”  provodi se uz financijsku podršku Grada Zagreba

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: