U petak 12. siječnja 2024. u 18:00 sati u MO Horvati Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, Ines Kovačić iz Udruge Životna linija (partner u projektu) održala je grupu podrške u sklopu projekta „BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA“.

Voditeljica projekta Melita Požgaj sve je na početku lijepo pozdravila, novim članovima poželjela dobrodošlicu i kratko ispričala o samom projektu. Kako je Udruga jako dobro medijski popraćena i ovog su puta novi članovi došli jer su nešto čuli na radiju, vidjeli na portalima… te su se odlučili pridružiti.

Voditeljica grupe podrške Ines Kovačić također ih je pozdravila i objasnila pravila funkcioniranja grupe. Na članovima se moglo primijetiti, a neki su otvoreno i komunicirali kako im se sviđa što imaju priliku izraziti se, govoriti otvoreno o svojim emocijama i  biti ono što jesu. Najviše se radilo na agresiji, krivnji, ljutnji i osjećaju nepravde. Članovi su kroz primjere iznosili kako su se u pojedinim životnim situacijama osjećali i u skladu s time i ponašali. S nekim su situacijama bili zadovoljni, a nekima ne, no nisu znali kako bi drugačije. Tu im je voditeljica grupe podrške objasnila koji bi bili zreli i zdravi načini nošenja s problemima i naglasila kako se sve to vježba i uči.

Najvažnije je prepoznati svoje obrasce ponašanja, zatim postepeno na njima raditi te ih u konačnici zamijeniti zdravijim, zrelijim obrascima. Kako smo se dugi niz godina ponašali na temelju nesvjesnih obrazaca, od kojih smo puno njih usvojili još kao bebe i djeca, tako je potrebno i dosta vremena da iste i promijenimo.

Zato je važno konstantno raditi na sebi, educirati se, informirati, sudjelovati u raznim aktivnostima, ići na grupe podrške, individualne i grupne terapije, povezivati se i dijeliti iskustva i znanje kako bismo pomogli i sebi i drugima.

Projekt “BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA ”  provodi se uz financijsku podršku Grada Zagreba

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

 

Podijelite na društvenim mrežama: