U utorak 6. lipnja 2023. u 20:00 sati u MO Horvati Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, Ines Kovačić iz Udruge Životna linija (partner u projektu) održala je zadnju grupu podrške u sklopu projekta „ODABRALI TATE – budućnost djece“.

Kako svaki put dođu novi članovi, tajnica Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, gospođa Melita Požgaj ispričala je kratko o radu Udruge, aktualnim projektima i medijskim nastupima, nakon čega se kratko predstavila Ines Kovačić, objasnila način rada u grupama podrške i pozvala sudionike da slobodno kažu sve što žele. Novi članovi su to odmah prihvatili i podijelili svoje probleme, postavljali pitanja, komentirali, dok su im voditeljica grupe podrške i ostali sudionici aktivno slušali i spremno pomagali.

Na konkretnim se primjerima koji su sudionici donijeli na grupu, radilo na asertivnoj komunikaciji. To je komunikacija u kojoj osoba otvoreno izražava svoje misli i osjećaje vezane za temu rasprave bez kršenja prava druge osobe. Neke od karakteristika asertivna komunikacije su: aktivno slušanje, korištenje „ja“ poruka, jasno i direktno iznošenje svojih stavova i osjećaja, pozitivno izricanje kritika, predlaganje rješenja, spremnost na kompromis, spremnost ispričati se kada se pogriješi, kontrola negativnih osjećaja… Učenjem i usvajanjem ovog stila komunikacije dolazi do povećanog samopouzdanja i boljih odnosa s drugima.

Članovi koji su već dugo u Udruzi uvijek svojim iskustvom i osobnom situacijom kroz koju prolaze ili onime kroz što su već prošli, spremno pomažu novima. Koliko su emocionalno sazrijeli može se vidjeti u u tome kako na autentičan način pričaju o svojim pogreškama, manama ili onime što smatraju svojim nedostacima. Svjesni su ih i spremni su na njima i dalje raditi, a svojim primjerom možda pomoći i drugima.

Preporuka svima koji žele aktivno sudjelovati u životu svoje djece i biti ravnopravni roditelj u njihovom životu, da i dalje prate objave na našim stranicama te sudjeluju na našim radionicama. 

Projekt “ODABRALI TATE”  financira Središnji državni ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2022. godinu. “Ovaj dokument izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta davatelja.”

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

 

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: