U petak 09.09.2022. u 17 h u prostorijama MO Horvati-Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, psiholog Bojan Klapčić održao je radionicU ” Stresovi i psihotraume djece uslijed razvoda braka“ u sklopu projekta “ODABRALI TATE-budućnost djece”

Prof Bojan Klapčić je psiholog sa više od dva desetljeća iskustva u socijalnoj skrbi.  Kako sam kaže, ima veliku sreću da radi u struci koja mu omogućava da sagleda osobne i društvene krize na drugačiji način. No, u posljednje ga vrijeme fascinira kako ljudsko društvo ne smanjuje patnju pojedinaca i zajednica, nego je često nepotrebno uveličava. Nakon što je proveo više od 1400 forenzičkih i vještačkih psihologijskih obrada i sudjelovao u više od 700 sudskih postupaka u socijalnoj skrbi, upoznao je ljudsku patnju koja, kako kategorično tvrdi, proizlazi iz zanemarivanja mentalnog zdravlja.

Predstavljene su specifičnosti dječjih stresova u odnosu na stresove odraslih: nisu poznati svi izvori – često su iracionalni i djeca nemaju razvijene strategije suočavanja ni obrambene mehanizme. Kako su stresovi sastavni dio odrastanja djece, predstavljena su dva načina kako stresove učiniti „prijateljima  djeci“, tako da podrže njihov razvoj. Djeci je otežana prilagodba na stresove kada su roditelji razdvojeni, pa je temeljna strategija smanjivanje količine i intenziteta nepovoljnih utjecaja stresova na dijete uslijed razvoda braka smanjivanje roditeljskog konflikta i poticanje suradnje što je više moguće.

Zato ravnopravno roditeljstvo smanjuje utjecaj stresa na psihosocijalnu stabilnost djeteta kod razvoda roditelja.

 

Projekt “ODABRALI TATE”  financira Središnji državni ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2022. godinu.

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

Svi materijali  radionice dostupni su korisnicima projekta i svima zainteresiranima. 

Podijelite na društvenim mrežama: