2011. godine Bermudi, Njujork, Maine, Кonektikat, Florida, Indijana, Ajova, Кentaki, Montana, Nebraska, Alabama, Arkansas, Gruzija, Maryland, Mississippi, West Virginia, Indiana, Oklahoma zvanično su priznali 25. travanj kao Svjetski dan borbe protiv otuđenja djece od roditelja.
 
Otuđenje (djeteta) od roditelja je proces i posljedica psihološke manipulacije djeteta, koje pokazuje neopravdani strah, nepoštovanje ili neprijateljstvo prema roditelju i/ili drugim članovima obitelji. To je prepoznatljiv i raširen oblik PSIHOLOŠKOG ZLOSTAVLJANJA I NASILJA U OBITELJI NAD DJETETOM I ODBAČENIM ČLANOVIMA OBITELJI, koje se javlja skoro isključivo u slučajevima rastave ili razvoda , koji potkopava osnovna načela Opće deklaracije o pravima čovjeka i Konvencije o pravima djeteta.
 
Problem otuđenja djece od roditelja u Hrvatskoj je u porastu, kako raste i broj razvoda te konflikata među roditeljima.
Samo u 2019. godini 2200 djece nije moglo vidjeti jednog roditelja, uglavnom oca ili su ga viđala daleko manje od sudske odluke.

Problem onemogućavanja ostvarivanja osobnih odnosa djeteta sa roditeljem kojem nije povjereno na zajednički život nije nastao početkom ove pandemije, već on kontinuirano godinama traje bez adekvatne reakcije nadležnih institucija.

Zlonamjerni roditelji koji su manipulirali djetetom i njegovim pravima prije pandemije, proglašenjem pandemije dobili su dodatni alat za manipulaciju djetetom i ciljanim roditeljem bez ikakvih sankcija.

U zadnje vrijeme puno se govori o nasilju u obitelji i nasilju nad ženama . Svi kao da zaboravljaju djecu koja iza zatvorenih vrata ostaju sa jednim roditeljem sa zabranom ikakvog kontakta sa drugim roditeljima. Budući da se iz godine u godinu ovaj problem sve više produbljuje, smatramo da kampanje protiv nasilja u obitelji ne bi smjele biti selektivne, već usmjerene i na zaštitu najnezaštićenijih, a to su djeca.

Ne reagirajući na takve situacije cijeli sustav daje prostor da se djeca psihički i fizički zlostavljaju , cijeli sustav daje manipulativnom roditelju mogućnost da i dalje zlostavlja dijete. Zatvorimo li ta vrata našoj djeci, ne dajući im šansu da progovore, na koga ćemo o pet prebaciti odgovornost?

Na roditelja koji se godinama bori za prava  svog djeteta?!  

 
 
Ono što je jako važno za cijelo društvo, a posebno za našu djecu da je Svjetska zdravstvena organizacija izraz „roditeljsko otuđenje“ uključila u novo izdanje Međunarodne klasifikacije bolesti ICD-11.

Dana 25. svibnja 2019. usvojena je konačna verzija ICD-11, koji stupa na snagu 1. siječnja 2022. godine. 

 
 
Za to vrijeme nadamo se i vjerujemo da će  društvo, a poglavito institucije koje trebaju zaštititi djecu i njihova prava prepoznati manipulativna ponašanja roditelja te onemogućiti otuđivanje djece od drugog roditelja, sprečavajući tako njihovo PSIHOLOŠKO ZLOSTAVLJANJE I NASILJE U OBITELJI NAD DJECOM . 
 

Podijelite na društvenim mrežama: