Dan očeva obilježava se u 52 države, no na različite datume. Prvi zabilježeni Dan očeva održao se davne 1908. godine u SAD – u kada je u velikoj rudarskoj katastrofi život izgubilo 250 očeva koji su radili u rudniku. U Hrvatskoj dan kada slavimo očinstvo obilježavamo 19. ožujka, na sam dan Sv. Josipa.

Ove godine Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo(HURR)  19.03.2022. na Dan očeva pripremila je poseban zabavno-edukativni program za cijelu obitelj u zagrebačkom parku Srednjaci.

PROGRAM :
10:00 – 10:10 h – pozdrav organizatora

10:10 – 10:30 h – Tomo Vega, čitanje slikovnice
10:30 – 10:50 h – tata Juraj i priče o obiteljima u svijetu životinja
10:50 – 11:40 h – Čisteći medvjedići – druženje i čišćenje parkića
11:40 – 12:00 h – dijeljenje nagrada

Moderatorica Melita Požgaj / tajnica Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo  u pozdravnom govoru pročitala je pismo mame Petre koja je suprugu, ocu njihove djece uputila za taj dan divne riječi : 

“Hvala ti ❤
Hvala ti jer si glumio balerinu nasred Tkalčićeve.
Hvala ti sto se tako nesebično pretvaraš u kuhara, klauna, najboljeg čitača priča na planeti, što imaš zavidan repertoar dječjih pjesmica koje sada pjevaš i našoj unučici. ?‍?????
Hvala ti sto si tako s osmijehom pustio da ti stišćem ruku dok su dolazili na svijet, a znam da te je boljelo jer sam ti lomila kosti u saci. Znam, vidjela sam kako ti se je prsten urezao u ljubičaste prste.
Hvala ti što skrivaš umor kad umoran dođeš kući s posla, a oni skakuću po tebi kao male vjeverice. ?️?️?️
Hvala ti Robi u tišini noći kada zaplaču, a ti ustaneš, zagrliš ih, smiriš i kažeš ” Dobro je, tata je tu, čuvam te”
Hvala ti Robi što si baš naš, njihov, moj ❤️
Sretan ti Dan očeva dragi moj Robi ❤

 

Nakon toga je uz veliku pozornost djece i odraslih Tomo Vega pročitao slikovnicu  „Grga traži obitelj“. Vega je plesač, koreograf, trener i autor dječjih slikovnica čiji junaci razbijaju stereotipe, a priča koju je pripremio za subotu bila je interesantna i malima i velikima, koji su nakon čitanja imali brojna pitanja za autora. 

Potom je tata Juraj Petravić, doktorand biologije, djeci  uz zanimljive prikaze ispričao kako neke životinje osnivaju svoje obitelji i kako se zajedno brinu za potomke. Djeca su ga pozorno slušala, te ih je nekoliko i nacrtalo životinje iz njegovih priča. 

A zatim su igru poveli Čisteći Medvjedići koji su došli u velikom broju, sa svim potrebnim alatima te nakon kratkog igrokaza  koji su izveli Maja Adžaga i Anja Dragičević krenuli sa volonterima HURR-a, te djecom i odraslima očistiti park na Srednjacima. 

Za sve vrijeme odvijanja programa volonterka mama Ksenija uz veliku pomoć tate Željka, Zvonka, Davora i Juraja pomagala je djeci koja su uz puno veselja crtala svoje tate. Svi crteži kreativnih malih ručica odmah su stavljeni da se vijore na izložbi koja je taj dan postavljena u parku.  Dječji crteži bit će u toku godine izloženi u knjižnici Grada Zagreba u okviru izložbe „Sretno djetinjstvo“. Svako dijete za crtež je kao poklon dobilo magnetić HURR-a koji je ilustrirao tata Stipe, a tehnički izradio tata Davor. 

Pridružila nam se Ines Kovačić iz Udruge Životna linija koji su nam partneri na projektima ODABRALI TATE i ODABRALI MAME I TATE

U cjelokupnom programu sudjelovalo je oko 200-injak odraslih i djece, a nakon čišćenja parka oko 80-ak djece dobilo je kao nagradu poklone koje su donirali članovi HURR-a, Amazinga, Povrće i voće svemoguće, FED.D.O.O. Forset, Radenska, UpRent i dr donatori i sponzori.  

 

Drago nam je što je obilježavanje Dana očeva privuklo i medije. Tako je prije početka programa bilo direktno uključenje u eter Radio Sljemena, a za vrijeme čitanja Tome Vege ekipa HRT-a snimila je direktan prijenos u Zagrebačkoj panorami

Poruka za 19. ožujka 2022. je: „Dragi tate, sretan vam Dan očeva i svaki dan u kojem bezuvjetnom ljubavlju volite i čuvate našu djecu.“

Veliko hvala svim našim članovima, volonterima, mamama i tatama koji su nam pomogli da na Danu očeva pokažemo zajedništvo nas kao roditelja i ljubav prema našoj djeci  ! 

Aktivnost obilježavanja Dana očeva bila je na otvorenom, uz poštivanje svih trenutnih epidemioloških mjera, a sudjelovanje je za sve sudionike bilo  besplatno.

 

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: