Godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi, a brojka se svake godine povećava. U Republici Hrvatskoj tijekom prošle godine počinile su suicid 572 osobe.
U subotu 10. rujna 2022. godine obilježio se Svjetski dan svjesnosti o suicidu.

Taj  dan je  Udruga Životna linija organizirala paljenje  572 svijeće (lampiona) na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu kao spomen na jednaki broj osoba koje su tijekom prošle godine preminule počinivši suicid. Od toga 125 žene, a muškarci 447 što je otprilike tri i pol puta veći broj. U dobnoj skupini do 18 godina, bilo je 7 počinjenih suicida i ukupno čak 70 pokušaja samoubojstava.

Predstavnici Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, tajnica udruge Melita Požgaj i član Zvonko Grgec, dali su taj dan podršku Udruzi Životna linija, ukazujući zajedno na potrebu preveniranja depresivnih poremećaja jer podaci  kazuju da je čak 40 do 60 posto svih suicida u svijetu povezano s depresijom. 

S obzirom da se Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo  javljaju roditelji i članovi obitelji koji zbog raznih problema, prvenstveno oko viđanja djece i unučadi, su često u teškom depresivnom stanju, ovakve aktivnosti su i te kako neophodne. 

Podijelite na društvenim mrežama: