08.11.2019. Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo prisustvovala je  Konferenciji povodom 30. obljetnice Konvencije o pravima djece koju su organizirali Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež te Poliklinika za djecu i mladih grada Zagreba. 

Tema konferencije bila su prava djece, odnosno, što se postiglo od ratificiranja Konvencije o pravima djece u Republici Hrvatskoj 1991. godine, a održana je u Staroj gradskoj vijećnici Gradske skupštine Grada Zagreba.

Na početku konferencije sudionike su pozdravili predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković te predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet.

Nakon uvodnih govora visokih uzvanika o postignućima Konvencije o pravima djece nazočne je upoznala sutkinja Renate Winter, predsjednica Odbora za prava djeteta i predsjednica RSCSL-a (Rezidualni sud u Sierra Leoneu) koja je radila za Ujedinjene narode na projektima vezanim za mlade i djecu vojnike te se bavila pitanjima organiziranog kriminala i restorativne pravde. 

Izlaganje u sklopu Konferencije održala je i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević., govoreći na temu “Pravo djece na sigurno odrastanje” . Izlaganja je održala i ravnateljica Dječjeg doma u Nazorovoj Jasna Ćurković Kelava koja je govorila o temi “Prava djece na obitelj”, dok je ravnateljica zagrebačke Osnovne škole Matije Gupca Ljiljana Klinger pobliže predstavila temu “Pravo na obrazovanje”.   Odbor mladih Poliklinike održali  su izlaganje s nazivom “Pravo na mišljenje”.

Završne govore održale su dr. sc. Lana Petö Kujundžić, te u ime Ravnateljice Poliklinike doc. dr. sc. Bruna Profaca

 

     

Podijelite na društvenim mrežama: